DOLAR
37,9772
EURO
41,6773
ALTIN
3.708,46
BIST
9.379,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak
Az Bulutlu
13°C
Zonguldak
13°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Yağmurlu
11°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
8°C
Salı Çok Bulutlu
9°C

Aile Mirası Reçeteler Türkiye’nin Eşsiz Yemek Kültürünü Ortaya Çıkarıyor

Onlarca farklı medeniyetin izlerini taşıyan, bereketli coğrafya ve güçlü bir tarihten beslenen Anadolu topraklarının gastronomi kültürü gün yüzüne çıkıyor.

Aile Mirası Reçeteler Türkiye’nin Eşsiz Yemek Kültürünü Ortaya Çıkarıyor
REKLAM ALANI
15.06.2023 09:24
A+
A-

Onlarca farklı medeniyetin izlerini taşıyan, bereketli coğrafya ve güçlü bir tarihten beslenen Anadolu topraklarının gastronomi kültürü gün yüzüne çıkıyor. “Lezzet Göçünün İzinde… Aile Mirası Reçeteler” projesi, Türkiye’nin farklı bölgelerinde yaşayan toplulukların yüzyıllar boyunca jenerasyondan nesle aktarılan klasik aile reçetelerini bir ortaya getiriyor.

Göçmen Artisan Bakery’nin desteği ile Selin Atasoy’un hayata geçirdiği, Sahrap Soysal’ın danışmanlığını yaptığı proje; geçmişten bugüne ulaşmış özel lezzetleri ve tanımları tekrar hatırlatırken, bu kıymetli mirasın kaybolmaması için kuşaktan nesile aktarılmasının ne kadar kıymetli olduğunun da altını çiziyor. Cumhuriyetin 100. yılına özel geliştirilen proje kapsamında yapılacak iştirak davetiyle Türkiye’nin dört bir yanından farklı ailelerden miras kalan çok sayıda klâsik hamur işi tanımı ve ailelerin kıssası dijital bir platformda toplanıp paylaşıma açılacak. Etnik kökenleri ve mahallî lezzetleriyle Türkiye’nin tamamını kapsayacak bu aile reçeteleri ortasından seçilen 50 tanım ve geldikleri ailelerin kıssaları ile de özel bir kitap hazırlanacak. 

Ortak Hafıza Olarak Klâsik Reçeteler ve Aile Hikayeleri

Lezzet Göçünün İzinde… Aile Mirası Reçeteler” projesi, Anadolu topraklarındaki farklı etnik kümelerin kendine has lezzetleri ve yemek kültürlerini incelerken hoş tanımlarla kurulan sofraların birleştirici gücünü de bir kere daha anımsatacak. Proje kapsamında farklı klasik reçeteler aracılığıyla bu tanımların ilişkin olduğu; Yunanistan, İspanya, Polonya, Arnavutluk, Bulgaristan, Kafkasya, Suriye üzere dünyanın dört bir yanından Türkiye’ye göç eden ailelerin kıssaları paylaşılacak. Anadolu’nun en lezzetli öykülerinin anlatılacağı projede tıpkı vakitte Süryani, Ermeni, Musevi, Rus, Çerkes, Girit, Boşnak, Rum, Kürt, Arnavut, Bulgar ve başka mutfak lezzetlerinin göçlerden sonra Türkiye’de nasıl yaşatıldığının ve aktarıldığının izleri sürülecek; farklı üzere gözüken kültürlerin aslında birbirine ne kadar benzediği bir sefer daha vurgulanacak.  

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Lezzet Göçünün İzinde… Aile Mirası Reçeteler” projesi; İstanbul’dan Erzurum’a, Trabzon’dan Gaziantep’e, Adana’dan İzmir’e, Van’dan Sinop’a, Adıyaman’dan Gümüşhane’ye uzanan bir seyahate çıkarak Türkiye’nin kadim yemek kültürünü ve varlıklı lezzet mirasını mercek altına alacak. 

Asla unutulmaması gereken öyküleriyle aile reçetelerimize odaklanan proje bu tarafıyla Türkiye’deki en kapsamlı ortak hafıza projelerinden biri olmaya da aday. 

Gönüllü Proje Sözcülerinden Aile Reçeteleri ve Hikayeleri

“Lezzet Göçünün İzinde… Aile Mirası Reçeteler”in tanıtım basamağında 10 istekli proje sözcüsüyle özel görüntü röportajlar gerçekleştirildi. Sözcüler bu röportajlarda çok sevdikleri ve aile geçmişlerinde yeri olan bir hamur işi reçetesinin yanı sıra aile kıssalarını, mutfak ve sofra kültürlerini paylaştılar. 

Proje sözcülerinin lezzetlerin göçü, kuşaktan nesile aktarılan tarifler, özel günler, gelenekler, alışkanlıklar, anılar ve özlenenler hakkında konuştukları röportajlar, 15 Haziran 2023 itibarıyla önce Göçmen Artisan Bakery YouTube kanalından akabinde da farklı mecralarda yayınlanacak. Bu görüntü röportajlarla projenin daha geniş kitlelere ulaşabilmesi ve yapılacak iştirak davetiyle proje arşivinin süratli bir halde zenginleşmesi hedefleniyor. 

Proje danışmanı Sahrap Soysal’ın da içlerinde bulunduğu sözcü grubunda Ayfer Yavi, Gilda Kohen, Meri Çevik Simyonidis, Müjgan Doğunç, Nadya Şener, Neylan Ziyalar, Sine Boran Arka, Takuhi Tovmasyan ve Yıldız Küçükkurt yer alıyor. Projenin çok kıymetli sözcülerinin yanı sıra Okan Bayülgen de sesi ile proje tanıtımına dayanak veriyor.

Ayrıca projenin ilerleyen evrelerinde, Eylül 2023 itibarıyla projenin destekçisi Göçmen Artisan Bakery’nin Nişantaşı ve Galata mekanlarında çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Farklı mutfak ve kültürlerin istekli sözcüleri ile bir ortaya gelinecek bu etkinlikler paralelinde projede yer alan lezzetlerden kimilerinin Göçmen tarafından hayat geçirilmesi ve menüye entegre edilerek daha geniş kitlelerle paylaşılması da planlanıyor. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Haber Elma


ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.