DOLAR
38,0020
EURO
41,4929
ALTIN
3.650,12
BIST
9.407,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak
Yağmurlu
12°C
Zonguldak
12°C
Yağmurlu
Pazartesi Çok Bulutlu
9°C
Salı Hafif Yağmurlu
8°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
11°C
Perşembe Kar Yağışlı
8°C

Antioksidan besinlerle hastalıklardan korunun

Kaliteli ve sağlıklı bir hayat için günlük beslenmede antioksidan kapasitesi yüksek besinlere yer vermesi çok değerli.

Antioksidan besinlerle hastalıklardan korunun
REKLAM ALANI
24.04.2023 14:42
A+
A-

Kaliteli ve sağlıklı bir hayat için günlük beslenmede antioksidan kapasitesi yüksek besinlere yer vermesi çok kıymetli.

Normal kurallarda canlı metabolizması sağlıklı iken antioksidanlarla hür radikallerin istikrar halinde bulunduğunu belirten Anadolu Sıhhat Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Antioksidanlar, olağan hücre metabolizmasının toksik yan eseri olan hür radikalleri etkisiz hale getirerek kollayıcı tesir gösterirler. Bu nedenle bedenin savunma sisteminin tesirini artırarak hastalık riskini de azaltırlar. Bedenimiz kendi başına bir ölçü antioksidan üretir, lakin bu yetersiz kalabilir, bu nedenle diyetle alımı da çok önemli” dedi.

Gelişen teknoloji, etraf kirliliği, radyasyon, tarım ilaçları, ağır metaller ve canlı hücrelerdeki oksijen metabolizması üzere birçok etken insan bedeninde özgür radikallerin oluşumuna neden oluyor. Hür radikallerin de oksijenin reaktif formları olup, beden hücrelerini tahrip edebildiğini söyleyen Anadolu Sıhhat Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Bu da kalp damar hastalıkları, kanser, katarakt, diyabet, karaciğer tahribatı, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı ve öbür pek çok hastalığa sebep olabilir” açıklamasında bulundu.

Renkli meyve ve sebzeler antioksidan deposu

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Antioksidan bakımından güçlü besinlerin özgür radikallerin tesirlerini azalttığının altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Bu nedenle kendinizi sağlıklı tutmak için daha çok antioksidan açısından varlıklı besinler tüketmek değerli. Bilinen en âlâ antioksidan unsurlar ortasında; betakaroten ve başka karotenoidler, C vitamini, lutein, reveratrol, E vitamini ve likopen sayılabilir. Antioksidanlar muhakkak meyve ve sebzelerde doğal olarak da bulunuyor. Bilhassa renkli meyve ve sebzelerde daha fazla antioksidan bulunuyor. Domateslerde likopen yahut havuçta beta-karoten farklı tiplerde antioksidanlardır. Hatta çikolata bile listeye bir antioksidan olan flavonoidleriyle girer” diye konuştu.

Serbest radikalleri ölçeme kapasitesi yani ORAC’ın besinlerdeki antioksidan kapasitesini ölçmeye yarayan bir prosedür olduğunu söyleyen Derya Eren, “Her insan günde 3000 ORAC ünitesi vitamin ve mineral almalı. Araştırmacılar ise 5000 ORAC ünitesinde daha fazla müdafaanın gerçekleştiğini bildiriyor. Amerika’da Boston Tuft Üniversitesi’nde yapılan çalışmalarda, yüksek ORAC kıymeti olan zerzevat ve meyvelerin tüketimiyle beden ve beyinde yaşlanma sürecinin yavaşladığı öne sürülmüş ve bu besinlerin ORAC tablosunu hazırlamışlardır” dedi.  Derya Eren, bu tabloya nazaran ise ORAC pahasında yüksek olan besinleri şöyle sıraladı:

Meyveler: 

  • Yaban mersini 9621 
  • Böğürtlen 5905
  • Nar 4479
  • Çilek 4302 
  • Meyve suyu: 1002
  • Kiraz 3747
  • İncir 3383
  • Portakal 2103
  • Avokado 1922
  • Şeftali 1922
  • Limon 1346
  • Mango 1300
  • Kivi 1210
  • Kayısı 1110
  • Muz 795
  • Kavun 253
  • Karpuz 142

Sebzeler:

  • Zencefil (taze) 14840
  • Enginar 6552
  • Sarımsak 5708
  • Kişniş (taze) 5141
  • Kara lahana 2496
  • Kuşkonmaz 2252
  • Roka 1904
  • Pancar 1776
  • Turp 1750
  • Ispanak 1531
  • Brokoli 1510
  • Maydonoz 1301
  • Patlıcan 932
  • Çiğ soğan 913
  • Karnabahar 870
  • Kereviz 552
  • Beyaz Lahana 529

Çikolatalar:

  • Kakao (kuru) 55653
  • Bitter çikolata 20816
  • Sütlü çikolata 7519

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Haber Elma


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.