Kaliteli ve sağlıklı bir hayat için günlük beslenmede antioksidan kapasitesi yüksek besinlere yer vermesi çok değerli.
Kaliteli ve sağlıklı bir hayat için günlük beslenmede antioksidan kapasitesi yüksek besinlere yer vermesi çok kıymetli.
Normal kurallarda canlı metabolizması sağlıklı iken antioksidanlarla hür radikallerin istikrar halinde bulunduğunu belirten Anadolu Sıhhat Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Antioksidanlar, olağan hücre metabolizmasının toksik yan eseri olan hür radikalleri etkisiz hale getirerek kollayıcı tesir gösterirler. Bu nedenle bedenin savunma sisteminin tesirini artırarak hastalık riskini de azaltırlar. Bedenimiz kendi başına bir ölçü antioksidan üretir, lakin bu yetersiz kalabilir, bu nedenle diyetle alımı da çok önemli” dedi.
Gelişen teknoloji, etraf kirliliği, radyasyon, tarım ilaçları, ağır metaller ve canlı hücrelerdeki oksijen metabolizması üzere birçok etken insan bedeninde özgür radikallerin oluşumuna neden oluyor. Hür radikallerin de oksijenin reaktif formları olup, beden hücrelerini tahrip edebildiğini söyleyen Anadolu Sıhhat Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Bu da kalp damar hastalıkları, kanser, katarakt, diyabet, karaciğer tahribatı, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı ve öbür pek çok hastalığa sebep olabilir” açıklamasında bulundu.
Renkli meyve ve sebzeler antioksidan deposu
Antioksidan bakımından güçlü besinlerin özgür radikallerin tesirlerini azalttığının altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Bu nedenle kendinizi sağlıklı tutmak için daha çok antioksidan açısından varlıklı besinler tüketmek değerli. Bilinen en âlâ antioksidan unsurlar ortasında; betakaroten ve başka karotenoidler, C vitamini, lutein, reveratrol, E vitamini ve likopen sayılabilir. Antioksidanlar muhakkak meyve ve sebzelerde doğal olarak da bulunuyor. Bilhassa renkli meyve ve sebzelerde daha fazla antioksidan bulunuyor. Domateslerde likopen yahut havuçta beta-karoten farklı tiplerde antioksidanlardır. Hatta çikolata bile listeye bir antioksidan olan flavonoidleriyle girer” diye konuştu.
Serbest radikalleri ölçeme kapasitesi yani ORAC’ın besinlerdeki antioksidan kapasitesini ölçmeye yarayan bir prosedür olduğunu söyleyen Derya Eren, “Her insan günde 3000 ORAC ünitesi vitamin ve mineral almalı. Araştırmacılar ise 5000 ORAC ünitesinde daha fazla müdafaanın gerçekleştiğini bildiriyor. Amerika’da Boston Tuft Üniversitesi’nde yapılan çalışmalarda, yüksek ORAC kıymeti olan zerzevat ve meyvelerin tüketimiyle beden ve beyinde yaşlanma sürecinin yavaşladığı öne sürülmüş ve bu besinlerin ORAC tablosunu hazırlamışlardır” dedi. Derya Eren, bu tabloya nazaran ise ORAC pahasında yüksek olan besinleri şöyle sıraladı:
Meyveler:
Sebzeler:
Çikolatalar:
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı