Tüm dünyada milyarlarca insanın en kıymetli protein kaynağı olan baklagiller, Türk mutfağında da çok kıymetli bir yere sahip.
Tüm dünyada milyarlarca insanın en kıymetli protein kaynağı olan baklagiller, Türk mutfağında da çok kıymetli bir yere sahip. Baklagillerin güçlü besin öğesi içeriğinin yanı sıra kolay ulaşılabilir ve güçlü olması, uzun müddet saklanabilmesi ve tüm dünya mutfaklarında pek çok yemekte kendine yer bulması nedeniyle beslenme için temel besinlerin başında yer aldığını vurgulayan Sodexo Entegre Hizmet İdaresi Sağlıklı Hayat Yöneticisi ve Diyetisyen Sibel Mumcu, “Saymakla bitmeyen yararları ile beslenme listelerinde de başköşe de olan bakliyatlar; insan sıhhatini koruyan, düzgünleştiren, diyabet, şeker, kalp hastalıkları, yüksek kolesterol ve anemi üzere pek çok sıhhat sorunu ile çabada öne çıkan değerli bir besin ailesidir. Glüten içermeyen, vejetaryen ve vegan beslenen bireylerin beslenmesinde kıymetli ölçüde protein sağlayan baklagiller, geleceğin beğenilen besinleri ortasında yer alıyor” açıklamasında bulundu.
Sağlık için sıklıkla beslenme listelerinde yer verilen bakliyatların tıpkı vakitte gezegenin sıhhati için de çok değerli olduğunu hatırlatan Sodexo Entegre Hizmet İdaresi Sağlıklı Ömür Yöneticisi ve Diyetisyen Sibel Mumcu, “Bakliyatlar sürdürülebilir tarımı teşvik eden ve iklim değişikliğinin tesirlerini en aza indirme konusunda olumlu tesirleri olan değerli bir ziraî eser kümesidir. Yetiştirilirken daha az suya ve daha az sentetik gübreye muhtaçlık duyan baklagiller, büyürken birebir vakitte havadaki azotun toprağa aktarılmasını sağlayarak tarım yerlerinin verimliliğine katkı sağlayarak topraktaki biyoçeşitliliğin korunmasını da büyük ölçüde destekliyor” dedi.
Bakliyat çeşitlerini kullanarak yeni reçeteler geliştiriliyor
Geleceğin nüfusunu sürdürülebilir biçimde beslemek için ziraî eserlere olan talebin süratle arttığı ve bu talebin karşılanması için üretiminde artırılması gerektiği göz önüne alındığında, sağlıklı beslenme için kaliteli bitkisel protein sunan baklagillerin üretiminin teşviğinin de kıymetli olduğunu vurgulayan Sağlıklı Hayat Yöneticisi ve Diyetisyen Sibel Mumcu, “Sodexo olarak daha uygun gelecek ve sürdürülebilirlik için sürdürülebilir bitkisel beslenmeyi destekliyoruz. Menülerimizin ve yemek içeriklerimizin yüzde 33’ünü bitki bazlı besinlerden oluşturmayı hedefliyor, bakliyat çeşitlerini kullanarak yeni reçeteler geliştiriyoruz” diye konuştu.
Baklagillerin 5 faydası
Bakliyatların kolay sindirilmeleri için âlâ pişirilmeleri gerekir. Pişirilmeden evvel ıslatılan taneler tartıları kadar su çekerler. Sindirim sisteminde değerli sorunu olanlar, ıslatılan tanelerin kabuklarını ayırmalıdırlar. Saklama sırasında nem denetimi ve haşerelerden korumak değerlidir. Güzelce kurutulan eserler serin ve kuru yerlerde koruma edilmeli.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı