DOLAR
37,9772
EURO
41,6773
ALTIN
3.708,46
BIST
9.379,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak
Az Bulutlu
13°C
Zonguldak
13°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Yağmurlu
11°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
8°C
Salı Çok Bulutlu
9°C

Dünyada, rafine şekerin genetik ve epigenetik üzerinden yaşlanmaya tesirlerini araştıran birinci proje

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde misyon yapan bilim insanları, besin sanayisinde sıkça kullanılan, halk ortasında sofra şekeri ya da beyaz şeker olarak da bilinen rafine şekerin hücre seviyesinde yaşlanmaya tesirini araştıracak.

Dünyada, rafine şekerin genetik ve epigenetik üzerinden yaşlanmaya tesirlerini araştıran birinci proje
REKLAM ALANI
14.08.2023 12:54
A+
A-

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde vazife yapan bilim insanları, besin sanayisinde sıkça kullanılan, halk ortasında sofra şekeri ya da beyaz şeker olarak da bilinen rafine şekerin hücre seviyesinde yaşlanmaya tesirini araştıracak.

Dünyada rafine şekerin genetik ve epigenetik üzerinden yaşlanmaya tesirlerini araştıran birinci proje, Egeli bilim takımı tarafından hazırlandı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Kolu Lideri Prof. Dr. Haluk Akın’ın yürütücülüğünü yaptığı, “Sprague Dawley Sıçanlarda Glukoz ve Fruktozun Uzun Müddetli Birlikte Kullanımının Yaşlanma Bağlı Yolaklarda Meydana Getirdiği Metilasyon Değişikliklerinin İncelenmesi” başlıklı çalışma   TÜBITAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

Egeli bilim takımını makamında ağırlayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Topluma katkı misyonumuz doğrultusunda birey ve toplum sıhhatini tehdit eden her türlü sorunun tahliline yönelik kıymetli bilimsel çalışmalara konut sahipliği yapmaya devam ediyoruz. Sürdürülen bu araştırmaların, Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetlerinin projeye, akabinde topluma katkıya dönüşebilmesi için bilim insanlarımızı, araştırmacılarımızı her daim motive ederek özendirdiğimizi, her türlü dayanağı verdiğimizi bir defa daha vurgulamak isterim. Tıp Fakültemizden bilim insanları,  glukoz ve fruktozdan oluşan ve mutfaklarımızda epey sık kullandığımız beyaz rafine şekerin, yalnızca fruktozdan oluşan doğal meyve şekeri ve yalnızca glukozdan oluşan malt şekerine nazaran genetiğimizi ve epigenetiğimizi değiştirerek hücrelerimizi ve bizi daha fazla yaşlandırdığını göstermeye çalışacak. Bu araştırma dünyada rafine şekerin genetik ve epigenetik üzerinden yaşlanmaya tesirlerini araştıran birinci çalışma olacak.  Bu türlü kıymetli bir mevzuyu araştıran bilim takımımızı tebrik ediyor, muvaffakiyetlerinin devamını diliyorum” dedi.

“Bilim dünyasına büyük bir katkı sunulacak”

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Haluk Akın, “Çevresel etmenlerin, genlerimizden çok genlerimizin çalışmasını düzenleyen epigenetik ismini verdiğimiz düzenekleri daha çok bozduğunu biliyoruz. Bu çalışma ile rafine şekerin epigenetik düzenekler üzerinden yaşlanmaya tesirini araştıracağız. Araştırma takımı, rafine şekerin yaşlandırıcı tesirini sıçanlar üzerinde gösterecek. 3 ay boyunca bir küme sıçan, standart sıçan yeminin yanında glukoz ve fruktozdan oluşan beyaz rafine şeker ile beslenirken, başka deney kümelerindeki sıçanlar standart yemin yanında yalnızca glukoz yahut yalnızca fruktoz ile beslenecekler. 3 ay sonunda araştırma takımı, sıçanların yaşlanmasını hareket ve performans testleri ile değerlendirdikten sonra karaciğerlerinden aldıkları örneklerle hücresel yaşlanmayı histolojik, genetik ve epigenetik düzeyde göstermeyi amaçlayacak. Yalnızca fruktozdan oluşan doğal meyve şekeri ya da yalnızca glukozdan oluşan malt şekerine nazaran tabiatta çok daha az bulunan sükrozdan oluşan ancak günümüzde neredeyse her besinde tatlandırıcı olarak kullandığımız beyaz şekerin, genetik değişikliklere sebep olarak yaşlanma sürecini hızlandırdığını ve hücrelerimize hasar verdiğini göstermeyi amaçlayan proje, dünyada rafine şekerin genetik ve epigenetik üzerinden yaşlanmaya tesirlerini araştıran birinci proje olacak. Yaşlanmaya sebep olduğu bilim etrafları tarafından kabul gören hücresel düzenekler ile diyabet ve kalp hastalıkları dahil pek çok kronik hastalıktan sorumlu rafine şeker tüketimi ortasında güçlü bir ilgi olduğunun ortaya çıkarılması durumunda bilim dünyasına büyük bir katkı sunulacak” dedi.

Multidisipliner bilim ekibi

Araştırma grubu,  Prof. Dr. Haluk Akın, Prof. Dr. Lütfiye İspat, Prof. Dr. Hüseyin Aktuğ, Doç. Dr. Ayça Aykut, Dr. Öğr. Üyesi Erhan Parıltay, Arş. Gör. Dr. Mert Pekerbaş, Arş. Gör. Dr. Bilgesu Ak, Arş. Gör. Dr. Alper Baysal ve Arş. Gör. Dr. Berrin Özdil’den oluşuyor. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Kısmı, Fizyoloji Anabilim Kolu, Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Kısmı ve Ege Üniversitesi Hayvan Deneyleri Merkezi ile ortaklaşa gerçekleştirilecek proje 18 ay sürecek.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Haber Elma


ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.