Hem fizyolojik hem de ruhsal olarak hayat kalitesini düşüren hastalıklara karşı alınan tedbirler ortasında sağlıklı beslenmenin yeri büyüktür. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. İrem Aksoy, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için P Vitamininin ehemmiyetini anlattı.
Hem fizyolojik hem de ruhsal olarak ömür kalitesini düşüren hastalıklara karşı alınan tedbirler ortasında sağlıklı beslenmenin yeri büyüktür. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. İrem Aksoy, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için P Vitamininin ehemmiyetini anlattı.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. İrem Aksoy, “Hastalıklara karşı beden direncini artırmak için öncelikle beslenme ve bağışıklık sistemi ortasındaki bağlantıyı incelemek gerekiyor. Kısaca bahsetmek gerekirse bedendeki karmaşık basamak ve yollardan oluşan bağışıklık sistemi ağı, ziyanlı mikroorganizmalar ve hastalıklara karşı bedeni koruyan bir sistemdir. Hasebiyle hastalıklara karşı beden savunmasını kıymetli ölçüde etkileyen bir sistem olduğu söylenebilir. Soğuk algınlığı üzere hastalıklar başta olmak üzere birçok hastalık bağışıklık sistemiyle ilişkilidir” dedi.
“Stressiz ömür, fizikî aktivite ve sağlıklı beslenme istikrarda olması gerekir”
Dyt. Aksoy, “Bağışıklık sistemi savunmasını dışarıdan gelen tehditlere karşı güçlendirmek hastalıklara karşı kollayıcı tesir gösterir. Bu maksatla gerilim, fizikî aktivite ve beslenme birlikte istikrarda olması gereken üçlü sacayağı üzere nitelendirilebilir. Beslenme konusunu daha ayrıntılandırmak gerekirse besinlerin bileşenlerine kadar ne kadar yararlı olduğundan bahsedebiliriz” diye söyledi.
“P Vitamini birçok hastalığa karşı koruyucudur”
Dyt. Aksoy, “Besinlerin içeriğinde birçok doğal bileşikler yer almaktadır. Genel olarak birçok bitkide bulunan flavonoidler, P vitamini olarak da isimlendirilmektedir. Flavonoidler zerzevat ve meyvelere renk veren, antioksidan, antiviral, antiinflamatuar, antitümör, antialerjik tesirler gösteren, sindirim sistemi hastalıkları, kalp hastalıkları, tip 2 diyabet ve kansere karşı esirgeyici misyon üstlenen faydalı bileşiklerdir” diye konuştu.
“P Vitamini, kolesterol ve kilo idaresinde de yarar sağlar”
Dyt. Aksoy, ”Kırmızı-mavi-mor renklerin bulunduğu meyve ve sebzeler bağırsak sıhhati için kıymetlidir. Üzüm, Böğürtlen, Ahududu, Yaban Mersini, Çilek, Nar, Kızılcık, Mor Lahana, Mürdüm Eriği, Kiraz, Kırmızı Pancar içeriğindeki vitaminler açısından zengindir. Kereviz, Maydanoz, Kırmızı Biber, Papatya, Nane ve Ginkgo Biloba bitkisi içerisinde bağışıklık güçlendirici vitaminler bulunur. Flavononlar (P vitamini) bedenin antioksidan kaynaklarıdır. Çoklukla Portakal, Limon ve Üzüm üzere tüm turunçgillerde bulunur. Kolesterol ve kilo idaresinde yarar sağlarlar. Soğan, Lahana, Marul, Domates, Elma, Üzüm ve Zeytinyağı ise güçlü P vitamini barındırır. Kalp hastalıklarının semptomlarının yönetilmesine katkı sağlarlar. Ayrıyeten çay, kahve, kakao kalp krizi yahut felç geçirme riskini azaltmaya katkı sağlayabilir” diye vurguladı.
“Flavonoidler bedeninizi toksinlerden arındırır”
Dyt. Aksoy, ”Yapılan kimi çalışmalar flavonoidlerin hastalıklara yol açan gerilimi önlemek için potansiyel ilaçlar olarak kullanılabileceğini vurgulamıştır. Sonuç olarak, beslenme planınıza daha fazla flavonoid içerikli besinleri dâhil etmek, bedeninizi toksinlerden arındırmaya, daha sağlıklı kalmasına ve birtakım kronik hastalıklara karşı potansiyel riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir” diye kelamlarını noktaladı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı