Lokal üretimi ve tarımda sürdürülebilirliği destekleyen öncü projelere hayata veren Metro Türkiye, sarsıntı bölgesinde de birinci günden beri üreticinin yanında olarak takviye alımlarıyla bölgeye hayat veriyor.
Yerel üretimi ve tarımda sürdürülebilirliği destekleyen öncü projelere hayata veren Metro Türkiye, zelzele bölgesinde de birinci günden beri üreticinin yanında olarak takviye alımlarıyla bölgeye hayat veriyor. Dönem sonuna kadar alım ölçüsünü yeni eser çeşitleriyle 1.000 tona ulaştıracak olan Metro Türkiye; Hatay’dan aldığı Arsuz limonu, beyaz balkabağı, Kırıkhan havucu, Arsuz tatlı patatesi, lahana ve marul üzere bölgede yetişen yeşillikleri tüm Türkiye’deki mağazalarında tüketicilerle buluşturuyor.
Siz de dayanışmanın her zamankinden daha da kıymetli olacağı bu Ramazan’da mahallî eserleri tercih ederek sarsıntı bölgesindeki üreticilere takviye olabilir, paylaşmanın gücüne ortak olabilirsiniz.
Ramazan’ın birleştirici gücü ve dayanışma bu yıl her zamankinden daha özel. Tam 33 yıldır Türk mutfağını ve kıymetlerini muhafaza prensibi ile sürdüren Metro Türkiye, Türk mutfağını ileriye taşımanın yolunun yerelleşmeden geçtiğine inanıyor. Bu vizyonu doğrultusunda ziraî kalkınmayı desteklemek maksadıyla lokal üreticilerle uzun yıllardır iş birliği içinde bulunan Metro Türkiye, zelzele nedeniyle büyük yara alan afet bölgesine de birinci günden bu yana yardım eli uzatıyor, güçlü bir süreçten geçen çiftçilere bölgeden daima olarak yaptığı eser alımlarıyla güç vermeye devam ediyor.
4.000 ton eser alımı hedefleniyor!
Bugüne kadar toprakta ya da kısmında kalan yaklaşık 600 ton eserin alımını gerçekleştiren Metro Türkiye, dönem sonuna kadar zelzele bölgesindeki çiftçilere takviye gayesiyle bölgeden temin ettiği eser ölçüsünü 1.000 tona çıkaracak. Eylül ayı prestijiyle başlayacak yeni dönem içinse Metro Türkiye, bu sayısı 4 katına çıkararak 4.000 tonluk eser almayı hedefliyor. Bugüne kadar Hatay’dan aldığı Arsuz limonu, beyaz balkabağı, Kırıkhan havucu, Arsuz tatlı patatesi, lahana ve marul gibi bölgede yetişen yeşillikleri tüm Türkiye’deki mağazalarında tüketicilerle ile buluşturan Metro Türkiye, ürün alımlarını bayan kooperatifleri aracılığı ile gerçekleştiriyor. Metro Türkiye, hem takviyenin tek seferlik olmaması hem de daha fazla çiftçiye ulaşılabilmek ismine eserleri Mersinden Bayan Kooperatifi ve Zahide Ana Bayan Kooperatifi üzerinden alıyor.
Hatay Beyaz Balkabağı için Coğrafik İşaret Tescil müracaatında bulunuldu!
Sürdürülebilirliğini sağlamak hedefiyle potansiyeli olan yerli eserlerin Coğrafik İşaret Tescili almasına yönelik takviyesini ulusal ve milletlerarası alanda 2012 yılından beri sürdüren Metro Türkiye, zelzele bölgesinden alımını gerçekleştirdiği eserler için de harekete geçti. Metro Türkiye bu doğrultuda afetten kısa bir mühlet başlattığı Hatay beyaz balkabağının tescil başvurusunu tamamlayarak eserin tescil başvurusunu Türk Patent Enstitüsü’ne yaptı. Tüm tescil süreci boyunca kurum ve sivil toplum kuruluşlarını destekleyen Metro Türkiye, öbür mahallî eserler için de görüşmelerini sürdürüyor. Metro Türkiye bu sayede takviyelerini bir defalık alım yapmak üzerine kurgulamıyor, bölgeye kalıcı bir tesir bırakmayı hedefliyor.
‘‘Bu Ramazan, rahmeti paylaşmanın tam zamanı’’
Bu Razaman, rahmeti paylaşmanın tam vakti diyen Metro Türkiye, sarsıntı bölgesi eserlerinin mutfaklarda daha çok kullanılması için de çalışıyor. Metro Türkiye, müşterilenin bu mahallî eserleri daha çok tercih etmelerini böylece bölgeden daha çok eser alımı yapabilmeyi hedefliyor. Metro Türkiye, kendi bünyesi altında bulunan Türkiye’nin birinci gastronomi keşif platformu Gastronometro’nun şefleri ile sarsıntı bölgelerinden toplanan mahallî eserlerin kullanıldığı tarifler geliştirerek, eserlerin tanıtımına ve kullanımına katkı sağlıyor.
Siz de bu Ramazan’da tüm Türkiye’deki Metro mağazalarında satılan bu eserleri alarak zelzele bölgesindeki üreticilere dayanak olabilirsiniz. İşte size Gastronometro şeflerinin Coğrafik İşaret Tescil adayı Hatay Beyaz Balkabağı ile özel olarak hazırladığı lezzetli bir tanım;
Zencefilli Balkabağı Çorbası
Malzemeler:
Hatay Beyaz Balkabağı 400 gr
Mor Soğan 100 gr
Metro Chef Patates 100 gr
Hatay Kırıkhan Havucu 50 gr
Kereviz Sapı 50 gr
Zencefil 10 gr
Metro Chef Krema 200 ml
ARO Zeytinyağı 50 ml
Metro Chef Tereyağı 50 ml
ARO tuz 3 gr
Beyaz Biber 1 gr
Çubuk Tarçın 1 adet
Metro Chef Siyah Sarımsak 10 gr
Tavuk Suyu 500 ml
Tavuk Suyu
Tavuk Kanat ve Sırt Kemikleri 300 gr
Havuç 10 gr
Pırasa 10 gr
Metro Chef soğan 10 gr
Metro Chef sarımsak 5 gr
Kereviz Sapı 10 gr
Karanfil 1 adet
Metro Chef Beyaz Biber 1 gr
Su 1200 ml
Bouquet Garni 1 adet
Bouquet garni
Maydanoz Sapı 50 gr
Kereviz Sapı 30 gr
Metro Chef taze kekik 10 gr
Defne Yaprağı 2 adet
Pırasa 50 gr
Mutfak İpi 1 adet
Hazırlanışı
Bouquet Garni: Pırasa, maydanoz sapı, kereviz sapı ve taze kekik eşit uzunlukta kesilir. Pırasa, tek tarafından uzunlamasına kesilir. Maydanoz sapı, kereviz sapı, taze kekik ve defne yaprağı pırasanın içine koyularak sarılır. Pırasa içindeki sebzelerin dağılmasını önlemek için mutfak ipi yardımıyla bağlanır.
Tavuk Suyu: Suyun 500 ml’si kaynatılır ve tavuklar 5 dakika blanch edilerek suyun içinden alınır. Suyun öbür 700 ml’si tencereye alınır. Havuç, pırasa, soğan, sarımsak ve kereviz sapı küçük küçük doğranır. Doğranan sebzeler, karanfil, beyaz biber ve bouquet garni suya ek edilir. Tavuklar da ek edilir. Tencerenin altı kısık ateşte bırakılıp, yaklaşık 1 saat kaynamaya bırakılır. Kaynama mühleti içerisinde üzerinde biriken köpükler orta ara kevgir yardımı ile alınır. Kaynama süreci tamamlandıktan sonra süzgeç yardımıyla farklı bir tencereye süzülür. Soğutularak stoklanır.
Zencefilli Balkabağı Çorbası: Balkabağı, soğan, patates, havuç ve kereviz sapı küçük küçük doğranır. Zencefil küp küp doğranır. Doğranan sebzeler ve çubuk tarçın fırın tepsine alınır. Üzerine zeytinyağı gezdirilerek, fırında 180 derecede 15 dakika pişirilir. Fırınlanan sebzeler, içinden tarçın çıkarılarak
tencereye alınır. Tavuk suyu ek ederek kaynatılır. Tuz, beyaz biber ve siyah sarımsak ek edilir. El blenderi yardımıyla pürüzsüz kıvam alana kadar çekilir ve süzdürülür. Süzdürme sürecinden sonra
tekrar ocağa alınan çorbaya krema ek edilir. Ayrı bir tavada tereyağı orta ateşte kaynatılarak süzülür ve tortusundan ayrıştırılır. Tortusundan ayrıştırılan tereyağı tekrar tavaya alınır ve yanık fındıksı aroması çıkana dek kısık ateşte bekletilir. Yanık fındıksı aromalı tereyağı çorbaya ek edilerek karıştırılır ve servise hazır hale getirilir.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı