Diyetisyen Mısra Aydın, obezite cerrahisi sonrasında beslenme programına uymaları gerektiğinin altını çizerek, “Obezite cerrahisi kilo verme ve sıhhat durumunu güzelleştirmede çok değerli bir araç ancak sihirli değnek değildir.
Obezite tüm dünyada olduğu üzere ülkemizde de süratle artarken, kişinin sıhhati tehdit eder boyuta ulaştığında ve olağan yollarla kilo veremediğinde obezite ameliyatı, daha çok tercih edilen bir seçenek haline geldi. Fakat kişi, ameliyatın akabinde yanlışsız beslenmezse kilo artışı ve midenin eski büyüklüğe ulaşması mümkün. Medicana International İzmir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Mısra Aydın, obezite ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken kuralları anlatarak, tekliflerde bulundu.
Diyetisyen Mısra Aydın, obezite cerrahisi sonrasında beslenme programına uymaları gerektiğinin altını çizerek, “Obezite cerrahisi kilo verme ve sıhhat durumunu güzelleştirmede çok kıymetli bir araç fakat sihirli değnek değildir. Ameliyat sonrası yanlışsız beslenme yapılması şart” dedi.
Ameliyat ile süratli kilo vermenin sağlandığını fakat kimi obezite hastalarında, ameliyat sonrası eski beslenme alışkanlıklarına devam edebileceği üzere bir algının oluştuğunu söyleyen Aydın, “Ameliyat sonrası geri kilo alma durumunu az da olsa görüyoruz. Bunun nedeni ise ameliyat sonrasında yeme ölçüsünü azaltılmaması ve kâfi idman yapılmaması. Kişi ameliyatı yalnızca bir düzenek olarak görüp, her şeyi ona bırakırsa verdiği kiloları tekrar alabilir” dedi.
Katı-sıvı besin ayrımı önemli
Aydın, tüp mide ameliyatından sonra ömür uzunluğu uygulanması gereken en değerli kuralın katı-sıvı besin ayrımı yapmak olduğunun altını çizerek, “Yemeklerden yarım saat evvel ve sonrasında sıvı almamak mide genişlemesini önler. Böylelikle mide hacmi artmaz ve porsiyon denetimi uzun müddet sağlanır. Kalorisi yüksek, besin pahası düşük besinlerin sıklıkla tüketilmesi de kilo artışına sebep olur. Protein, zerzevat ve kaliteli karbonhidrat içeren 150 gr bir öğün ile doygunluk sağlanabilirken cips, tatlı, çikolata üzere küçük hacimli yüksek kalorili yiyecekler yahut şekerli içecekler tercih edilirse hem kalori ölçüsü ve kilo artışı gerçekleşir hem de gerekli besinler alınamaz. İstikrarlı beslenmek çok önemli” dedi.
Obezite ameliyatı sonrasında birinci 6 ay alkol alımının yasak olduğunu lisana getiren Aydın, lakin altıncı aydan sonra alkol tüketmeye başlayanların kilo alımının yavaşladığını belirterek, şu bilgileri verdi: “Obezite ameliyatlarında midenin yaklaşık yüzde 80’i alınır. Porsiyonlar önemli ölçüde azalır. Küçük bir porsiyonla bile doygunluk sağlanır lakin; katı sıvı ayrımı yapmayanlarda, gazlı içecek tüketenlerde ve doyduktan sonra besin alımına devam edenlerde mide genişlemesi görülür. Böylelikle porsiyonlarda artış meydana gelir. Bu da tekrar kilo alımlarının sebeplerinden bir tanesidir. Ayrıyeten dışarıda yenilen yemeklerin karbonhidrat ve yağ içeriği meskende hazırlanan yemeklerle bir tutulmayacağı için öğünlerini çoklukla dışarda yiyenler konutta yiyenlere nazaran daha fazla kilo alıyor. Obezite ameliyatından sonra az az ve sık sık beslenenler sistemli halde kilo vermeye devam ediyor. Lakin uzun müddet aç kalan şahısların tek seferde fazla yemek yemesi mide genişlemesine ve kilo alımına sebep olabiliyor.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı