DOLAR
32,1926
EURO
34,5524
ALTIN
2.339,65
BIST
9.225,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak
Parçalı Bulutlu
14°C
Zonguldak
14°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Yağmurlu
16°C
Salı Çok Bulutlu
13°C
Çarşamba Çok Bulutlu
13°C
Perşembe Çok Bulutlu
12°C

Soğuk çaylardaki kimi katkı unsurları bağımlılık dürtüsünü arttırabiliyor

Gazlı içeceklerin sıhhate ziyanlı olduğu istikametinde toplumda ortak şuur oluştuğunu belirten uzmanlar bu sebeple soğuk çaylara yönelimin arttığını söylüyor.

Soğuk çaylardaki kimi katkı unsurları bağımlılık dürtüsünü arttırabiliyor
REKLAM ALANI
16.06.2023 00:36
A+
A-

Gazlı içeceklerin sıhhate ziyanlı olduğu tarafında toplumda ortak şuur oluştuğunu belirten uzmanlar bu sebeple soğuk çaylara yönelimin arttığını söylüyor. Bir kutu soğuk çayın yaklaşık 7-10 adet küp şeker içerdiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, fazla şeker tüketiminin insülin direnci, karaciğer yağlanması üzere kronik hastalıkları tetiklediğini vurguluyor. İçerdiği katkı unsurlarının bağımlılık dürtüsünü arttırabileceği, uyku bozuklukları, ödem, migren krizleri, çocuklarda ve gençlerde dikkat eksikliği üzere sıhhat problemlerine yol açabileceği konusunda uyaran Yiğit, soğuk çayın meskende hazırlanması teklifinde bulunuyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, son yıllarda tüketimi artan ve havaların ısınmasıyla sıklıkla tercih edilen soğuk çaylardaki tehlikeye dikkat çekti ve meskende hazırlanabilecek sağlıklı soğuk çay tanımı paylaştı.

Soğuk çaylar ne kadar sağlıklı

Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte soğuk içecek tüketme isteğimizin arttığını söyleyerek kelamlarına başlayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Özellikle gazlı içeceklerin sıhhate ziyanlı olduğu istikametinde toplumda oluşmaya başlayan ortak şuur sebebiyle soğuk çaylar sık tercih edilenler ortasında yerini alıyor.” diyerek bu içeceklerin ne kadar sağlıklı oldukları sorusuna dikkat çekti.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Adı çay lakin su ve şekerden ibaret

Çayın dünyada en çok tüketilen içecek olduğunu belirten Yiğit, “Ülkemizde de sıcak çaydan farklı bir formatta olan soğuk çay tüketimi son yıllarda artışa geçti. Birinci soğuk çay 1904 yılında Saint Louis Dünya Fuarı’nda İngiliz Richard Blechynden tarafından geliştirildi. Blechynden sıcak çayı buz küplerinin üzerine dökerek satmayı düşünmüş ve bu fikri sonucunda büyük muvaffakiyet elde etmiştir.” dedi. 

Soğuk çaylardaki farklı aromalar ve ambalaj çeşitlerinin, soğuk çayı cazip hale getirdiğini kelamlarına ekleyen Yiğit, “Bu içecekleri incelediğimizde içeriğinde su, şeker, meyve konsantresi, asitlik düzenleyici  ve tatlandırıcılar barındırdığını görüyoruz. Yani aslında eserin ismi çay olarak geçse de, içeriği su ve şekerden ibaret. İçeriğindeki çay, yok denecek kadar az. 330 ml’lik olan soğuk çayların içeriğinde yaklaşık 7-10 adet kadar küp şeker bulunuyor. Günlük güç gereksiniminin yüzde 10’undan fazla şeker tüketildiğinde insülin direnci, karaciğer yağlanması üzere kronik hastalıkların ortaya çıktığını biliyoruz. Ayrıyeten iştah kontrolünün sağlanmasını da olumsuz etkiliyor.” açıklamasını yaptı.

Asitlik düzenleyici üzere katkı unsurları bağımlılık dürtüsünü arttırabiliyor

Soğuk çayların kimi çeşitlerinde ‘şekersiz’  etiketleri yer aldığını lisana getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Bunlar tüketiciyi yanıltıyor. Şekersiz olan içeceklerin içeriğinde tatlandırıcılar bulunuyor. Tatlandırıcılarla ilgili araştırma ve tartışmalar devam ediyor. Lakin, yapılan hayvan çalışmalarında birtakım çeşitlerinin beyin, mesane ve kolon üzere kanser çeşitleriyle alakalı olduğu görüldü. Yapılan bir öbür araştırmaya nazaran de tatlandırıcı karıştırılmış su içen deneklerin, birebir ölçüde saf su içen deneklere nazaran daha fazla açlık hissi duydukları görüldü. Ayrıyeten soğuk çayların içeriğinde bulunan asitlik düzenleyici üzere birtakım besin katkı hususlarının yüksek ölçülerde alımı bireylerde bağımlılık dürtüsünü arttırabiliyor, uyku bozuklukları, ödem, migren krizleri, çocuklarda ve gençlerde dikkat eksikliği üzere sıhhat sıkıntılarına yol açabiliyor.” ikazında bulundu

Soğuk çayınızı meskende de hazırlayabilirsiniz

Serinlemek maksadıyla tercih edilen paketli soğuk çayların birçoklarının fazla şekerli ve bedende tesirleri tam olarak bilinmeyen tatlandırıcılar ile besin katkı hususları barındırdığını tabir eden Yiğit, “Özellikle yaz aylarında soğuk bir şeyler içmek istediğinizde paketli soğuk çaylara yönelmek yerine, daha doğal, şekersiz ve sağlıklı bir alternatife yönelebilirsiniz.” dedi ve meskende herkesin çarçabuk hazırlayabileceği sağlıklı soğuk çay tanımı paylaştı:

“Evde soğuk çay hazırlayabilmeniz için gerekli olan gereçler, bulunması kolay ve çabucak herkesin konutunda esasen var olan gereçler. 2 adet orta uzunluk şeftali, 1 su bardağı demlenmiş çay (poşet çay ile de hazırlanabilir), 1 yemek kaşığı bal, yarım limonun suyu ve 3 bardak su. Şeftalileri büyük modüller halinde dilimleyin ve su ile bir arada küçük bir tencerede kaynatın.  Su kaynadıktan 8-10 dakika sonra şeftaliler yumuşayınca  tencerenin altını kapatın ve bir sürahiye süzdürün. Daha sonra demlenmiş çayınızı, bal ve limon suyunu sürahiye ekleyip karıştırın. Buzdolabında soğutun. İçeceğinizi taze nane yaprakları ve limon yahut şeftali dilimleri ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.” 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Haber Elma

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.