Her elektirikli alette olduğu üzere airfryer’ın da daha uygun sonuç vermesi için birtakım teknikler var.
Her elektirikli alette olduğu üzere airfryer’ın da daha güzel sonuç vermesi için kimi usuller var. Bu formüller için öncelikle aletin nasıl çalıştığını anlatan Üsküdar Üniversitesi Biyogüvenlik Anabilim Kolu Lideri Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu sıhhat açısından da pişirme tekniklerini anlattı. Klasik kızartma tekniğine kıyasla çok daha az yağ kullanıldığı için, daha sağlıklı sonuçlar elde edildiğini belirten Yılancıoğlu, airfryer ile pişirilen birtakım yiyeceklerde, bilhassa patates ve tahıllı eserlerde akrilamid ismi verilen kanserojen bir bileşik oluşabileceğinin de altını çizerek bu oluşumu azaltmak için pişirilecek sebzelerin hazırlanması, kızartma müddeti ve sıcaklığın düzenlenmesine dikkat çekti.
Airfryer, son vakitlerde klasik kızartma formüllerine alternatif olarak geliştirilen pratik bir mutfak aleti olarak karşımıza çıktı. Bu trend mutfak aleti, kızartma sürecini, klasik yağda kızartma metodundan daha az yağ kullanarak ve daha sağlıklı bir biçimde gerçekleştirme özelliğiyle öne çıkıyor.
Daha az yağ kullanıldığı için, daha sağlıklı sonuçlar elde ediliyor
Airfryer pişirme tekniğini sıhhat açısından pahalandıran Üsküdar Üniversitesi Biyogüvenlik Anabilim Kolu Lideri Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu “Airfryer, içindeki sıcak hava teknolojisi sayesinde yiyecekleri hava akımıyla pişirir. Bu usul, yiyeceklerin dışını çıtır çıtır yapar ve içini de yumuşak fiyat. Böylelikle kızartılmış lezzeti elde etmek mümkün olur. Fakat, klâsik kızartma tekniğine kıyasla çok daha az yağ kullanıldığı için, daha sağlıklı sonuçlar elde ediliyor. Patates kızartması, tavuk kanatları, sebzeler, balık ve başka birçok yiyeceği kızartmak, ızgara yapmak yahut pişirmek için kullanılabilir. Ayrıyeten, hazır paketlenmiş kızartma eserlerini de daha az yağla daha sağlıklı bir biçimde pişirmek için tercih edilmektedir.” dedi.
Kullanım sırasında dikkatsizlik, yanık riskini artırabilir
Airfryer’ın klasik kızartma tekniklerine nazaran daha az yağ kullanıldığı için sıhhat açısından kimi avantajlara sahip olmasının yanı sıra kullanım haline ve sıklığına bağlı olarak birtakım potansiyel risklere sahip olabileceğini belirten Yılancıoğlu “Airfryer, yüksek sıcaklıkta çalıştığı için, içinde sıcak hava üretir. Kullanım sırasında dikkatsizlik, yanık riskini artırabilir. Aygıtın dikkatli bir formda kullanılması ve çocukların erişemeyeceği bir yerde koruma edilmesi kıymetlidir.” ihtarında bulundu.
Sebzeleri pişirmeden evvel suda bekletilmesi akrilamid oluşumunu azaltabilir
Airfryer ile pişirilen birtakım yiyeceklerde, bilhassa patates ve tahıllı eserlerde akrilamid ismi verilen kanserojen bir bileşik oluşabileceğinin de altını çizen Yılancıoğlu, “Akrilamid yüksek sıcaklıkta ve düşük nemli ortamlarda oluşan doğal bir süreçtir. Bu nedenle, airfryer kullanırken kızartma mühletini ve sıcaklığını düzenlemek, akrilamid oluşumunu azaltmak için kıymetlidir. Bunu engellemek için aygıtın kullanma kılavuzunda önerilen pişirme seçeneklerinin kullanılması, sebzelerin kabuklarının mümkünse soyulması ve nişasta içeren patates üzere sebzelerin pişirmeden evvel suda bekletilmesi akrilamid oluşumunu azaltabilir. Yüksek sıcaklıkta yiyeceklerin uzun müddet pişirilip yapışmamasına, kararmamasına çok dikkat edilmelidir.” diye konuştu.
Besin pahası kaybı şuurlu kullanım ile engellenebilir
“Yüksek sıcaklıkta ve hava akımıyla pişirme, birtakım besinlerin pahasını azaltabilir.” diyen Yılancıoğlu, özellikle suya çözünebilen vitaminler ve antioksidanların, bu pişirme yoluyla daha az tesirli olabileceğine değindi. Yılancıoğlu, “Airfryer kullanırken pişirme mühletini mümkün olduğunca kısa tutmak ve zerzevatları bütünlüğünü koruyacak halde kesmek besin kaybını azaltabilir. Mümkünse zerzevatları daha canlı ve çiğ tüketmek hem sıhhat açısından yararlı hem de akrilamid üzere kanserojen içeriklerin oluşmasını engelleyicidir.” dedi.
Sıfır yağ tüketimi fayda değil ziyan getirecektir…
Airfryer’ın temel emeli, klâsik kızartma sistemlerinden daha az yağ kullanmak olduğunu tabir eden Yılancıoğlu kimi şahısların, sağlıklı olma kanısıyla yağ kullanımını büsbütün ortadan kaldırdığını ve bunun yiyeceklerin lezzetini ve doku kalitesini olumsuz etkileyebileceğini söyleyerek “Vücut için gereken kimi yağların alınmaması da sıhhat problemlerine yol açabilir. Omega 3 üzere esansiyel yağlara bedenimizin gereksinimi vardır. Sıfır yağ tüketimi fayda değil ziyan getirecektir. Zeytinyağı üzere yağların tüketilmesi, akdeniz diyeti açısından sağlıklıdır.” teklifinde bulundu.
Airfryer kullanımına güvenmek yerine, beslenmenizi gözden geçirin
Üsküdar Üniversitesi Biyogüvenlik Anabilim Kolu Lideri Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu olası aksilikleri minimize etme teklifleriyle kelamlarını tamamladı:
“Dengeli bir beslenme planı oluşturmak, çeşitli pişirme formüllerini kullanmak ve airfryer ile pişirilirken yiyecekleri dikkatli bir halde izlemek kıymetlidir. Sağlıklı sonuçlar elde etmek için yalnızca airfryer kullanımına güvenmek yerine, beslenmenizi genel olarak gözden geçirmeniz ve sağlıklı hayat alışkanlıklarına odaklanmanız kıymetlidir. Rastgele bir sıhhat durumunuz varsa, bilhassa diyetinizle ilgili olarak bir uzmana danışmak yararlı olacaktır.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı