Sağlıklı beslenme toplumda her geçen gün daha da kıymetli hale geliyor.
Sağlıklı beslenme toplumda her geçen gün daha da değerli hale geliyor. Sağlıklı, fit bir vücudun ve hastalıklardan korunmanın yanlışsız beslenme programıyla ne kadar bağlı olduğu bilgisi yaygınlaştıkça 7’den 70’e birçok insan beslenme tertibinde değişikliğe gidiyor. Lakin profesyonel dayanak alırken ya da meskende kendi kendine diyet uygularken yanlışsız beslenme programının birtakım temel kurallarına dikkat edilmesi gerekiyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Nihan Yakut, sağlıklı bir diyet programının temel kuralları hakkında bilgi verdi.
Kişisel beslenme planları birçok parametreye nazaran belirleniyor
Kurallara uygun, şahsa özel hazırlanan ve uygulanan istikrarlı besin içeriği olan beslenme planına sıhhat diyet listesi ismi verilir. Bu liste, besin öğeleri açısından makro (karbonhidrat, protein, yağ) ve mikro (vitamin, mineral, lif) elementleri istikrarlı ve kâfi biçimde karşılamalıdır. Gerçek beslenme planında, gün sonunda; et ve et eserleri, süt ve süt eserleri, sebzeler, meyveler, ekmek ve türevleri, kuru baklagiller, yağ üzere tüm besin öğeleri kâfi ve istikrarlı bir biçimde tüketilmiş olmalıdır. Diyet listesi yani günlük menü, birçok değişken parametreye bağlı olarak hazırlanmaktadır. Şahsî bir sağlıklı beslenme planı çıkarılırken; kişinin yaşı, uzunluğu, kilosu, hayat biçimi, fizikî aktivite seviyesi, beslenme sistemi, yöresel/geleneksel beslenme alışkanlıkları, seçimleri, sevdiği ve sevmediği besinler, geçirilmiş operasyonları, akut/kronik hastalıkları, ilaç kullanımı üzere birçok değişken parametre göz önünde bulundurulmaktadır. Bütün bu değişkenler bir ortaya getirilerek büsbütün ferdî, yeni ve sağlıklı bir beslenme planı oluşturulmaktadır.
Sağlıklı bir besin örüntüsünün 3 olmazsa olmazı “ana öğünler”
Sağlıklı bir besin örüntüsü; olmazsa olmaz “3 ana öğün esası”nın oluşturulması ile başlar. Sabah kahvaltısı, öğlen yemeği ve akşam yemeği içerikleri temel besin öğelerinin istikrarlı bir halde dağıtılması ile menü planına yerleştirilir. Bu kurallar uygulanırken, öğün atlama mümkün olduğunca ve mecburî kalınmadıkça yapılmamalıdır. Bununla birlikte sağlıklı bir beslenme planında diyet şahsa uymalıdır.
Hastalıklardan korunmak hakikat beslenme ve kâfi fizikî aktivite ile mümkün
Bunun yanı sıra kişinin kusurlu beslenmeye dair davranışları, yeni gerçek davranış modeli ile değiştirilmelidir. Bu doğrultuda danışanın eksik ya da yanlış bildiği beslenme bilgilerinin âlâ bir beslenme eğitimi ile düzeltilmesi hedeflenmektedir. Eksik yahut yanlış bilgiyle yahut büsbütün denetimsiz formda bir besin örüntüsü ile beslenme uzun vadede obezite başta olmak üzere, diyabet, bağırsak hastalıkları ve dışkılama sorunları, bilişsel fonksiyonlarda azalma, karaciğer ve kan yağlarının artması, kanser ve kiloya bağlı kardiyovasküler sorunları beraberinde getirmektedir. Günümüz yaşantısında sıkça karşımıza çıkan bu hastalıkların önüne geçmek büyük oranda hakikat beslenme ve kâfi fizikî aktivite ile mümkündür.
Ara öğünler sağlıklı beslenmede değerli bir yer tutuyor
İhtiyaca, ömür biçimine ve planın uygulanma nedenine bağlı olarak 1 yahut 1’den fazla orta öğün eklenerek, diyette istikrar sağlanır. Orta öğünler, şahsa nazaran planlanırken, kan şekerinin istikrarda tutulmasını sağlar ve kişinin ana öğün saatlerine yaklaşırken karşı konulmaz ve denetim edilemez açlık yaşamasının önüne geçmeyi maksatlar. Tıpkı vakitte kişinin muhtaçlığı olan besin içeriğini mide hacmi düşünülerek eşit formda dağıtma mantığı taşır. Yani tüm muhtaçlığı, ana öğünlerde mide kapasitesini zorlayarak vermemek için tercih edilir. Birçok durumda listelerin kalorileri fizikî aktivite değişkenliklerinden etkilenir. Bu nedenle, ne kadar fizikî aktivite yapıldığı ve ne derece tertipli yapıldığı konusu da göz önünde bulundurulmalıdır.
Uzun vadede kalıcı sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak için bunlara dikkat!
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı