Bölümden sonra kurban etlerinin dinlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, böylelikle etin uygun bir lezzet kazandığını ve mideyi rahatsız etmeden kolay kolay sindirilebildiğini söylüyor.
Kesimden sonra kurban etlerinin dinlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, böylelikle etin uygun bir lezzet kazandığını ve mideyi rahatsız etmeden basitçe sindirilebildiğini söylüyor. Etlerin bekletilirken poşet içinde tutulmaması gerektiğine vurgu yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, yüzeyi kirlenmiş eti yıkamak yerine, kirlenmiş kısmın kesilmesinin, bakteriyel bulaşma olmaması açısından değerli olduğunu tabir ediyor. Etin haşlanarak ve yeşil yapraklı sebzelerle tüketilmesi gerektiğini lisana getiren Yiğit, pişirilirken kuyruk yağı yahut tereyağı üzere yağların eklenmemesi gerektiğini söylüyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, kurban etinin daha sağlıklı halde tüketilebilmesi için tekliflerde bulundu ve bayram için örnek beslenme planı paylaştı.
Sağlıklı beslenme tekliflerini dikkate almak ömür kalitenizi arttırır
Bayramların bağlantının yüksek olduğu, bütün aile bireylerini, akrabaları bir ortaya getiren ve birbirinden lezzetli yemeklerin eşlik ettiği günler olduğunu belirterek kelamlarına başlayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Bu devirde sağlıklı beslenme tekliflerini dikkate almak günlerinizin çok daha keyifli geçmesini sağlar ve hayat kalitenizi arttırır. Bayram periyotlarında bilhassa hipertansiyon, diyabet hastalarının ve mide hassasiyeti olan bireylerin, beslenme konusunda daha dikkatli olmaları gerekir.” dedi.
Et dinlendirilerek, iç sıcaklığının oda sıcaklığına ulaşması sağlanmalı
Kurban etlerinin uygun bir lezzet kazanması, mideyi rahatsız etmemesi ve daha kolay sindirilmesi için kısımdan sonra dinlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Yiğit, “Kesim sonrası 10-15 dakika içinde etlerde rigor mortis dediğimiz mevt katılığı başlar. Kurban etleri kesildikten sonra en az 4-5 saat serin bir ortamda bekletilmeli. Etlerin iç sıcaklığının oda sıcaklığına ulaşması sağlanmalı. Etler bekletilirken poşet içinde tutulmamalı. Etlerin mümkün ise geniş ve pak bir kapta yan yana dizilerek soğuması sağlanmalı. Şayet et parçalanırken yüzeyi kirlenmiş ise bu eti yıkamak yerine, kirlenmiş kısmın kesilmesi, bakteriyel bulaşma olmaması açısından kıymetli. Etler dinlendirildikten sonra, küçük modüllere ayrılıp dolapta 4 derecede en az 24 saat bekletilmelidir. Şayet kurban etleri çabucak tüketilecekse en azından kıyma olarak tercih edilebilir. Kıyma ve iç organlar 1-2 gün, küçük modüllere ayrılmış etler ise en fazla 3-5 gün dolapta saklanabilir. Etler derin dondurucuda -18 derecede 4-6 ay mühlet ile saklanabilir.” ihtarında bulundu.
Et haşlanarak, yeşil yapraklı sebzelerle tüketilmeli
Etler pişirilirken görünen yağların ayrılması gerektiğinin altını çizen Yiğit, “Eğer etin vitamin ve minerallerinden en yüksek seviyede faydalanmak istiyorsak, kavurarak ya da kızartarak değil, haşlayarak tüketmeliyiz. Yanında kesinlikle yeşil yapraklı sebzeler bulundurulmalı. Etin kendi yağı kâfi olacağı için pişirilirken kuyruk yağı yahut tereyağı üzere yağlar eklenmemeli. Etler mangalda pişirilecekse kömürleşecek biçimde kızarmamasına dikkat edilmeli. Kanserojen oluşumunu engellemek için alev kaynağı ile et ortasında en az 15-20 cm uzaklık olmalı ve yağların aleve damlaması engellenmeli.” dedi.
Bayramların şerbetli tatlı tüketiminin de yüksek olduğu devirler olduğunu hatırlatan Yiğit, kilo denetimi ve sıhhat için şerbetli tatlıları porsiyon denetimine dikkat ederek tüketmenin yahut sütlü tatlı tercih etmenin çok daha tesirli bir seçenek olduğunu vurguladı.
Bayramda sağlıklı beslenmeniz sağlayacak menü örneği
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, Bayramda sağlıklı beslenmek ve mide rahatsızlıklarından korunmak için örnek bir beslenme planı da paylaştı:
“Sabahları güne, 1-2 bardak su ve 2-3 adet kuru kayısı yahut kuru incir ile başlayabilirsiniz. Kahvaltıda şekersiz açık çay, 1-2 dilim az yağlı beyaz peynir, 5 adet tuzsuz zeytin ya da 2 bütün ceviz, domates, salatalık, maydanoz, dereotu ve yeşillikler ile 1-2 dilim tam buğday veya siyez ekmeği tercih etmeniz sağlıklı olacaktır. Öğlen yemeğinde, 1-2 kepçe zerzevat çorbası, ızgara, fırında ya da haşlanmış 90-120 gr. (avucunuz kadar) et, tavuk yahut balık ile limonlu mevsim salatası tüketebilirsiniz. Akşam yemeğinde ise, 1-2 kepçe unsuz çorba, 1 porsiyon az yağlı zerzevat yemeği (kabak yahut semizotu olabilir), 1 küçük kase kaymaksız yoğurt ve bol söğüş salata yiyebilirsiniz. Orta öğün olarak da yarım porsiyon sütlü tatlı ya da 1 orta uzunluk meyve tercih edebilirsiniz.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı