DOLAR
37,9772
EURO
41,6773
ALTIN
3.708,46
BIST
9.379,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak
Hafif Yağmurlu
18°C
Zonguldak
18°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
12°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
8°C
Salı Hafif Yağmurlu
9°C
Çarşamba Yağmurlu
9°C

Foça’da ”Yavaşla”!

3. Foça Kitap Günleri kapsamında, tüketim odaklı hayatın insanlara memnunluk ve huzur getirmeyeceği; ömrün, yaşamaktan zevk alınacak bir süratte yaşanmasını savunan Cittaslow (Sakinşehir) ideolojisi konusunda ‘Yavaşla!’’ isimli söyleşi gerçekleştirildi.

Foça’da ”Yavaşla”!
REKLAM ALANI
09.07.2023 22:00
A+
A-

3. Foça Kitap Günleri kapsamında, tüketim odaklı hayatın insanlara memnunluk ve huzur getirmeyeceği; hayatın, yaşamaktan zevk alınacak bir süratte yaşanmasını savunan Cittaslow (Sakinşehir) ideolojisi konusunda ‘Yavaşla!’’ isimli söyleşi gerçekleştirildi.

Beşkapılar Kalesinde, 8 Temmuz Cumartesi günü gerçekleşen söyleşiye; İzmir Köy Koop Birliği İdare Konseyi Lideri ve Slowfood Teos Birliği Lideri Neptün Soyer, Slow Food hareketinin Türkiye’deki kurucu başkanlarından Mutfak Araştırmacısı Gazeteci Müellif Nedim Atilla ve Arkeolog Besin Mühendisi Müellif Doç. Dr. Ahmet Uhri konuşmacı olarak katıldı.

 

Hız, iblistir

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Söyleşiye ismini veren yeni kitabı ‘‘Yavaşla!’’dan alıntılar yapan Nedim Atilla, ‘‘Foça’ya geldiğimizde kendimizi konutumuzda hissediyoruz. Geçmişlerde burası Türkiye’deki birinci Slowfood Hareketinin başladığı yerdi merhum Gül Girişmen ile bir arada ve birinci Yeryüzü Pazarını kurduk. Sonra burası eksiksiz bir hale dönüştü Cittaslow ‘‘Sakin Şehir’’ oldu. Sukunetin en büyük lüks olduğunu yaşadığımız bir yerdir Foça. ‘‘Yavaşla!’’, bizim coğrafyamızın en kıymetli özelliğinin çok da süratli gitmemek olduğunu ortaya koymaya çalışan, suratın bir iblis olduğunu; suratın, ne kadar çok yaşarsanız yaşayın sizin için her vakit hüzün veren, eza veren bir şey olduğunu anlatmaya çalışan bir kitap… Tüketimin yavaşlaması gerekiyor, kentlerin yavaşlaması gerekiyor. Suyun bir insan hakkı olduğunun anlaşılması gerekiyor. Suyun para ile satılması anlaşılır bir şey değil. Tüm bunlar, insan haklarının süratle elimizden gidiyor oluşu; Foça üzere bir coğrafyada artık eskisi kadar çok balık, ahtapot, kalamar çıkmıyor oluşu, bütün bunlar yavaşlayamamanın sonuçlarıdır, sürat denen iblisin sonuçlarıdır’’dedi.

 

Anadolu kendi kadim kültürüne dönmeli

Tarım ve Yavaşlama konusundaki fikirlerini paylaşan Neptün Soyer, ‘‘Sakinleştiğinizde ve durduğunuzda görmeye başlarsınız, düşünmeye ve anlamaya, muhakeme etmeye başlarsınız. Aslında tüm krizlerde yapmak gereken durmak, yavaşlamak ve sakinlemektir.  Kapitalist sistem; biz bu nüfusla artık doyamayız, bu topraklar bize yetmez masalıyla bir sürat çağına girmiş durumda. Biz, Anadolu’nun büsbütün kendi bilgilerine, kendi kadim kültürüne dönmesi gerektiğini düşünüyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte mera hayvancılığını çalışmaya başladık. Kasım ayına kadar sürecek projemizde özellikle Bergama’da, Küçük Menderes’te de Kiraz, Beydağ ve Ödemiş tarafında küçükbaş hayvancılığın gelişmesi için meralarımızı koruyoruz’’dedi.

 

Ruhlarımız geride kalıyor

Konuşmasında Anadolu Mutfak Kültürü’nün Kökenleri isimli kitabına da değinen Ahmet Uhri, ‘‘Ben ne yazık ki makûs şeyler söyleyeceğim. O kadar süratli gidiyoruz ki, ruhlarımız geride kalıyor. Birçoğumuzun farkında olmadığı bu sürat bizler için uygun değil. Son 2 yüzyıldaki endüstrileşme bizi bu hale getirdi, dünyayı ısıttık ve hasta bir dünyada yaşamaya başladık. Ve bu hasta dünya, bizi de hasta edecek… Bilimsel bir makalede, buzullar eridiğinde bugün yaşayan canlıların hiçbir biçimde tanımadığı mikroorganizmalar açığa çıkabilir denilmekte. Dünyadaki oksijeni üreten yalnızca ağaçlar değil, oksijenin yüzde 60’ını üretenler mavi ve yeşil algler, yani suda yaşayan canlılar. Bu canlıları yok ederse bu mikroorganizmalar, oksijen olmadığı için boğularak öleceksiniz diyorlar. Bütün bunlar süratli olmamızdan, bu kadar sanayileşmemizden ve süratli karbon salınımı yapmamız nedeni ile oluyor. Dolayısı ile bizim bu nedenle yavaşlamamız gerekiyor’’dedi.

Söyleşinin sonunda atalık zerzevat tohumları ve Akdeniz’in ve romantizminin ortak sembolü sardunyalar ikram edilen iştirakçiler, Nedim Atilla ve Ahmet Uhri’ye kitaplarını imzalattı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Haber Elma


ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.