DOLAR
38,0120
EURO
41,5538
ALTIN
3.642,00
BIST
9.407,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Zonguldak
Hafif Yağmurlu
9°C
Zonguldak
9°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
9°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
10°C
Perşembe Kar Yağışlı
7°C
Cuma Çok Bulutlu
12°C

Kurban Bayramı’nda Beslenmeye Dikkat

Kartal Kızılay Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşenur Fişek, sofralara bolluk ve rahmet getiren Kurban Bayramını daha sağlıklı geçirmek için gerçek beslenme teklifleri paylaştı.  Uzm. Dyt. Ayşenur Fişek, Kurban Bayramında et yemeklerinin yanına …

Kurban Bayramı’nda Beslenmeye Dikkat
REKLAM ALANI
19.06.2023 14:06
A+
A-

Kartal Kızılay Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşenur Fişek, sofralara bolluk ve rahmet getiren Kurban Bayramını daha sağlıklı geçirmek için gerçek beslenme teklifleri paylaştı. 

Uzm. Dyt. Ayşenur Fişek, Kurban Bayramında et yemeklerinin yanına bulgur pilavı tüketilmesinin daha sağlıklı olduğunu söyledi. Fişek, bayramda sıhhat problemleri yaşamamak için kurban etinin 24 saat beklettikten sonra yenmesini tavsiye ederek kurban etinin yanlışsız saklanma usulleri hakkında bilgi verdi.
 

Kurban etinin 24 saat bekletilmesi daha sağlıklı

Zengin bayram sofralarında vücudumuzu yoracak fazla besin tüketimin gerçek olmadığını belirten Fişek, “Et ile ilgili bilmemiz gereken en kıymetli konu, tıp lisanında ‘Rigor Mortis’  dediğimiz mevt katılığının geçmesini beklememizdir. Bölümün akabinde geçen 6-12 saatlik dilimde mevt katılığının yaşanacağını biliyoruz. Bu durum beşerde gerilim ve anksiyetenin artmasına sebep olacağından, bölümün akabinde etin 24 saat dinlendirilmesi daha sağlıklı olacaktır” dedi.
 

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Dengeli beslenme sıhhatin birinci şartıdır
 

 Etin bekletildikten sonra nasıl tüketilmesi gerektiğini anlatan Uzman Diyetisyen Fişek, “Et; âlâ kalitede çinko, demir, magnezyum ve B kümesi vitaminleri içerir. Et doymuş yağ içerir ve kolesterol seviyesi yüksektir. Eti yağsız kısmından tüketmeye çaba etsek de kırmızı etin ortalama yağ içeriği yüzde 20 ‘dir. Bir yetişkinin günlük toplam protein alımı ortalama kilogram başına 1 gr hesaplanırken, bitkisel protein kaynakları da dâhil edilir. Örneğin 50 kilo bir kişi, ortalama günde 50 gram protein almalıdır. Fazla tüketim; böbrek sıkıntıları, karaciğer yağlanması ve kolesterol üzere sıhhat problemlerine yol açabilir. Olağan ki gebelik ya da sporculuk üzere özel durumları bunun haricinde tutmalıyız. Kolesterol ya da karaciğer yağlanması olan bireylerde protein muhtaçlığı hesaplamasına nazaran haftada 2-3 günden fazla kırmızı et tüketimini önermiyoruz. Her şeyin kararında tüketilmesi değerlidir. İstikrarlı beslenme sıhhatin birinci şartıdır” dedi. 

Pirinç yerine bulgur pilavı tercih etmek daha sağlıklı 

Uzman Diyetisyen Fişek, konuklara yapılacak olan ikramlıklara yönelik şu tekliflerde bulundu: “Bayramda kavurma hayli fazla tüketildiği için porsiyon denetimine dikkat etmeliyiz.  Pilav üstü kavurma konusunda mümkünse bulgur pilavını öneriyorum.  Pirinç pilavı yapılacaksa tekrar porsiyon denetimine dikkat edebiliriz. Yani, 3 yemek kaşığı pilavın 1 dilim ekmeğe (30 gram) denk geldiğini bilerek ve her bir tabakta ne kadar karbonhidrat alacağımızı hesaplayarak yiyebiliriz. Bayram tatlıları konusu da son derece kıymetlidir. Hem et, hem mükellef aile kahvaltıları hem de üzerine tatlı üzere çok ağır bir beslenme tertibi uygulanmasını önermiyorum. Her şeyin istikrarda olması ömürde olduğu üzere beslenmede de çok kıymetlidir.”

Kurban etini gerçek saklama yöntemleri

Kurban etinin; kuşbaşı, kıyma ya da ızgaralık formunda buzdolabının derin dondurucu kısmında saklanması gerektiğini söyleyen Fişek, “Etler modüllerine ayrılarak buzdolabı poşetine konulmalı ya da küçük kaplara koyularak ağzı bağlanmış ya da kapağı kapatılmış formda olmalıdır. Birebir vakitte kıymayı tavada pişirdikten sonra soğuması beklenerek, derin dondurucuda saklanabilir” dedi. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Haber Elma


ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.