Türkiye’nin kuru meyve ihracatı 2022 yılında yatay bir seyirle 1 milyar 571 milyon dolar olurken, kuru meyve kesimi maksat pazarlarda yüzde 15’lik ihracat artış suratı yakalayarak, gaye pazarlara yaptığı ihracatını 196 milyon dolarlardan 225 milyon dolara yükseltti.
Türkiye’nin kuru meyve ihracatı 2022 yılında yatay bir seyirle 1 milyar 571 milyon dolar olurken, kuru meyve dalı maksat pazarlarda yüzde 15’lik ihracat artış suratı yakalayarak, amaç pazarlara yaptığı ihracatını 196 milyon dolarlardan 225 milyon dolara yükseltti.
Kuru meyve bölümünde ihracatta Türkiye başkanı olan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, amaç Pazar olarak belirlediği; Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Japonya, Brezilya, Hindistan, Güney Kore, Malezya ve Endonezya’ya ihracatını artırmak için uzun yıllardır yaptığı çalışmaların meyvelerini topluyor.
Ticaret Bakanlığı’nın 2023 yılı için ortaya koyduğu Uzak Pazarlar Stratejisine de uyumlu olan kuru meyve bölümünün gaye ülkeleri içinde ABD 126 milyon dolarlık ihracatla maksat ülkeler içinde başkan olurken, Çin 32,7 milyon dolarlık Türk kuru meyveleri talebiyle ikinci sırada yer aldı. Japonya’ya yapılan kuru meyve ihracatı yüzde 15’lik artışla 24 milyon dolardan 28 milyon dolara çıktı. Brezilya 2021 yılında 15 milyon dolarlık Türk kuru meyvesi talep etmişken, 2022 yılında talebini yüzde 55 artırdı ve 23 milyon dolarlık Türk kuru meyvesi ithalatı yaptı.
Kuru meyveler sağlıklı gıdalar
Dünya Sıhhat Örgütü tarafından sağlıklı besinler olarak tanımlanan kuru meyveleri Türk üreticisinin yüzlerce yıldır ürettiğini, ihracatçılar olarak kendilerinin de 110’den fazla ülkeye ihraç ettiklerini belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Lideri Mehmet Ali Işık, kuru meyve kesiminin ihracat muvaffakiyetinde üreticiler, ihracatçılar, araştırma enstitüleri, üniversiteler, Tarım ve Orman Bakanlığı ortasındaki ahengin hissesinin büyük olduğunu lisana getirdi.
Ege İhracatçı Birlikleri’nde yapılan genel şurada konuşan Lider Işık, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği İdare Heyeti olarak, Kuru İncir, Kuru Kayısı ve Kuru Üzüm için oluşturulan heyetler ve Teknik Komitelerin çalışmalarını sürdürdükleri bilgisini verdi. Işık, “Organik Eserler Komitesi, Bilim ve Teknoloji Heyeti, İktisat ve Finans Şurası, Tanıtım ve Pazarlama Heyetlerini da yeni periyotta kurduk ve çalışmalara dahil ettik. Bu heyetlerimizin gayretleri ve ihracatçılarımızın etkin pazarlama çalışmalarıyla maksat pazarlarda başarıyı yakaladık. 100 bin üreticiyi bu konseylerde yaptığımız çalışmalarla yönetiyoruz. Kuru meyve kesimindeki muvaffakiyetin ardında 35-40 yıldır devam eden sürdürülebilirlik eksenli çalışmalar yatıyor” halinde konuştu
Kuru üzümde TMO’nun alımı muvaffakiyet getirdi
Kuru meyve bölümünün başkan ihraç eseri çekirdeksiz kuru üzümde Tarım ve Orman Bakanlığı’yla yaptıkları çalışmalar sonucunda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin stok alımı yaptığını bunun da fiyat istikrarı sağladığını söz eden Işık, 2022 yılı kuru üzüm dönemi sonundaki yağışların kimi bölgelerde eser kalitesini bozduğunu, TMO’nun stoğundaki eserlerin kuru üzüm kalitesini üst çektiğini vurguladı.
Türkiye’nin 2022-23 döneminde 250 bin ton kuru üzüm ihraç edeceği bilgisini paylaşan Işık, kuru üzümde pestisit sıkıntılarını çözerek 275-300 bin ton ihracat düzeyine çıkma gayeleri olduğunun altını çizdi.
Pandemiden sonra dünyanın sıhhate bakış açısı değişti
“Pandemi sonrasında dünyanın sıhhate bakış açısı değişti” tespitinde bulunan EKMİB Lideri Mehmet Ali Işık kelamlarını şöyle sürdürdü; “Gıda eserlerinde denetim sıklıkları artırıldı. Kuru incirde denetim sıklığı yüzde 30’a çıktı. Kuru incirde aflatoksin ve okrakoksin oluşumunun önüne geçmek için TÜBİTAK ile ortak bir çalıştay yaptık ve ortak proje yürütüyoruz. Aflatoksin ve Okratoksin oluşumunu önlemek için işletmelerde yapılması gerekenlerle ilgili TÜBİTAK ile çalışıyoruz. Dal olarak toplam kalite ve besin güvenliğine yoğuşlaşmalıyız. 2023 yılında yapacağımız çalışmalar 2022’den daha güç olacak. Alıcıların kararları bizleri zorluyor” diyerek kelamlarını özetledi.
URGE Projeleriyle katma bedelli eser ihracatını artıracağız
Turkish Dried Fruits isimli URGE Projesiyle kuru meyve kesimindeki ihracatçı firmaların kümelenerek yetkinliklerini artırdıklarını, bölümün ihracatının artması için gaye pazarlara sektörel ticaret heyetleri gerçekleştirdiklerini paylaşan Lider Işık, önümüzdeki devirde URGE Projesine devam etmek istediklerini, URGE projeleriyle kuru meyve bölümünde katma kıymetli eser ihracatını artırmayı amaçladıklarını kelamlarına ekledi.
Öz; “Yeni eserlerle ihracatta eşik atlayabiliriz”
Türkiye Kuru Meyve Dal Şurası Lideri Osman Öz ise; Türkiye’nin 150 yıldır kuru meyve ihracatında güçlü bir oyuncu olduğunu fakat bölümün ihracattaki gelişiminin istek ettiklerinin gerisinde kaldığına dikkati çekti.
Peru’nun 10 yıl evvel yaban mersini eseri üretimine girdiği bilgisini veren Öz, “Peru 10 yıllık sürecin sonunda yaban mersini ihracatında 1,5 milyar dolarlık düzeye geldi. Biz 150 yıllık ihracat seyahati sonunda çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısıda 1,1 milyar dolarlık ihracat düzeyine takıldık kaldık. 1,5 dolara kuru üzüm ihraç ediyoruz, adeta bedavaya satıyoruz, bedavaya satmak için birbirimizle yarışıyoruz. Bu ihracat siyasetimizi gözden geçirmek ve katma kıymetli ihracata yönelmeliyiz” tespitinde bulundu.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Genel Kurulu’nda konuşan Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel, Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmelerde ilgili ihracatçılara sunum yaptı.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği mali genel şurasında 2023 yılı bütçesi 30 milyon 500 bin TL olarak kabul edilirken, 2023 yılı iş programı da oy birliğiyle kabul edildi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı